Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

παρουσίαση του βιβλίου Παραμύθια της Αγάπης και της Ελπίδας στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου

love and hope tales at Papasotiriou bookshop from lucia rikaki on Vimeo.

Στο βιβλίο αποκαλύπτεται μια κρυμμένη και μια απροκάλυπτη καρδιά που χτυπάει με τους δικούς της ρυθμούς Το παραμύθι είναι τεράστια ανθρώπινη ανάγκη Προσπάθησε να αποθέσει ψήγματα του μυαλού της και ψήγματα της ψυχικής τους κατάστασης Όταν τα βιβλία είναι εξέχοντα και θέλουν να φέρουν στον κόσμο μια φρεσκάδα μια σκέψη τίμια ένα ήθος έναν έρωτα αυτά τα βιβλία κρύβουν μυστικά στη γραφή τους Η Λουκια Ρικακη εδώ εκτίθεται και ταυτόχρονα σέβεται τον αναγνώστη και τον καλεί να μετάσχει με τη σκέψη του στη συγγραφή του βιβλίου. Χωρίς έρωτα κανείς δεν δημιουργεί κι εδώ η Ρικακη με αυτό το βιβλίο ξαναγεννιέται με μια ερωτική διάθεση για τον κόσμο

Μήτσος Κασόλας συγγραφεας

Η Λουκία Ρικάκη με το εγχείρημα αυτό καταφέρνει πολλά πράγματα μαζί, Μας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι εικονοποιός χρησιμοποιώντας τις λέξεις με ακρίβεια, η οποία προτρέπει τη φαντασία να τρέξει. Γνωρίζει, ότι με απλές λέξεις μπορούν να γραφτούν τα ωραιότερα ποιήματα και καταφέρνει να μείνει μακριά από επιτήδευση και απλοϊκότητα, με μια μοναδική δεξιοτεχνία, μας κρατάει το ενδιαφέρον για την εξέλιξη του μύθου, φροντίζοντας να μας ταξιδέψει πάνω σε σύννεφα του παραμυθιού.Με την μεταξένια αίσθηση του παραμυθένιου λόγου, μας θυμίζει αξίες και αρχές, με το κύριο βάρος στο συναίσθημα παρά στη λογική. Θέλει κι επιμένει σε αυτό, να μας θυμίζει ότι υπάρχει και άλλος τρόπος να βλέπουμε τα πράγματα, απλώνοντας το χέρι όταν μας το ζητούν ή όταν εμείς ζητάμε χωρίς ντροπή. Επινοεί, φαντάζεται, κατασκευάζει εξολοκλήρου τα παραμύθια της, δεν καταγράφει ιστορίες που έζησε χρησιμοποιώντας απλώς τη συγγραφική της ικανότητα. Είναι γνήσια παραμυθατζού. Με αλληγορικό λόγο, που οδηγεί σε ανατροπές, όχι της αναμενόμενης εξέλιξης του μύθου, αλλά των κρατούντων ως αντίληψη ζωής. γράφει πρωτογενώς παραμυθιακή λογοτεχνία. Δεν ντρέπεται για τις ευαισθησίες της, απεκδύεται προσωπείων και προκαλύψεων. για την παιδικότητα, την τρυφεράδα, την αγάπη και την συναισθηματική έξαρση ή εξάρτησή, φωνάζει «είμαι εδώ διάφανη, γυμνή και ευάλωτη και δεν ντρέπομαι γι αυτό».

Γιώργος Δουατζής ποιητής

http://vimeo.com/10756334 from lucia rikaki on Vimeo.

Αυτά τα παραμύθια μας δημιουργούν μια αισιοδοξία μέσα από τον οραματικο χαρακτήρα τους. Η συγγραφεας προτείνει στη δημόσια σφαίρα υλικά που είναι πολύτιμα και για όλους .Πολλές είναι οι αλληγορίες και τις κάνει πολύ περίτεχνα. Πρόκειται άρτια γραμμένα λογοτεχνικά κείμενα που απευθύνονται και στα παιδιά. Ακόμη και όπου υπάρχει βία, την τοποθετεί σε μια ανθρώπινη διάσταση. Το βασικό μήνυμα είναι «Δίνε και μπόρεσε να παίρνεις αγάπη και ελπίδα»
Γιάννης Σακιώτης Πολιτικος Επιστημων

Όλοι έχουμε ανάγκη την επαφή με την μέσα πλευρά της ψυχής του ανθρώπου ,εκείνη που μας αποκαλύπτει η τέχνη Σε αυτό το βιβλίο συνάντησα με έκπληξη και χαρά αυτό το πολύτιμο υλικό των παραμυθιών που μας είναι τόσο απαραίτητο.

Σπύρος Κουβέλης Υπουργός

η ληψη βιντεο ειναι του Σταυρου Ιωαννου Τον ευχαριστω οπως και ολους οσους βρεθηκαν εκεινο το βραδυ της Πεμπτης στο παταρι του Παπασωτηρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: