Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

η φόρμα του παραμυθιού απελευθερωνει την γραφή..


ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑΚΗ Παρουσιάζει το βιβλίο της στη Θεσσαλονίκη

Οι σημειώσεις που κατά καιρούς έγραψε σε ιστοσελίδες κι ένας μεγάλος έρωτας που πέρασε από τη ζωή της αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για τη «γέννα» ενός βιβλίου.
Τα «Παραμύθια της αγάπης και της ελπίδας» (εκδ. «Απόπειρα»), της Λουκίας Ρικάκη, άλλοτε θλιμμένα και άλλοτε με… χάπι εντ, ακροβατούν ανάμεσα σε ουρανό και θάλασσα. «Υμνούν τον εύφορο έρωτα και κοιτάζουν με ελπίδα τη συνύπαρξη των ανήσυχων ψυχών», όπως αναφέρει η συγγραφέας και γνωστή σκηνοθέτιδα του κινηματογράφου.
Της Έλσας Σπυριδοπούλου spiridopoulou@makthes.gr
«Ανταμώσαμε» τηλεφωνικά με την κ. Ρικάκη λίγο πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη.
Την ερχόμενη Πέμπτη θα παρουσιάσει στον «Ιανό» το βιβλίο της, παρέα με τους συγγραφείς Χρήστο Λάζο, Γιάννη Μυλόπουλο και Έλλη Γεωργιάδου και με τον διευθυντή του Μουσείου Κινηματογράφου Βασίλη Κεχαγιά.
Πολλές από τις ιστορίες σας είναι αρκετά σουρεαλιστικές. Ονειρικές, ταξιδιάρικες...
Σωστά αναφέρατε τη λέξη «σουρεαλιστικές», γιατί έχω δουλέψει πολύ με κείμενα σουρεαλιστών. Πιστεύω ότι η φόρμα του παραμυθιού απελευθερώνει πολύ τη γραφή. Επιτρέπει να βασιστείς στον ελεύθερο συνειρμό, που ήταν βασικό χαρακτηριστικό των σουρεαλιστών.
Δεν μπλέκονται η γραφή της λογοτεχνίας με αυτήν του σεναρίου;
Θεωρώ τη συγγραφή πολύ δύσκολη δουλειά και δεν νομίζω ότι την κατέχω, στο βαθμό που πιθανόν κατέχω τον κινηματογράφο. Πασχίζω όμως μαζί της, γιατί πιστεύω ότι η λογοτεχνία είναι η απόλυτη τέχνη. Πρέπει να συνθέσεις το λόγο και την έμπνευσή σου, για να προκαλέσεις δυνατά συναισθήματα. Μάλιστα, ανάλογα με τον τρόπο που ο κάθε αναγνώστης «χρωματίζει» όσα τον αφορούν περισσότερο, το κείμενο αποκτά άλλη αξία. Ξέρετε, υπάρχουν παραμύθια στο βιβλίο που όταν τα διαβάζει κάποιος άλλος με φέρνουν σε αμηχανία!
Τότε συνειδητοποιείτε ότι τα γράψατε εσείς;
Ναι, ακριβώς. Για παράδειγμα, στην παρουσίαση που κάναμε πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα διάβασε κάποια παραμύθια ένας φίλος, και εκείνη την ώρα τα άκουγα και έλεγα: “Ωχ, εγώ τα έχω γράψει;” (γέλια)! Είναι πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό. Όπως όταν ρίχνεις ένα μπουκάλι στη θάλασσα: δεν ξέρεις ποιος θα το ανοίξει. Έτσι είναι και το βιβλίο. Στον ενάμιση μήνα που έχει κυκλοφορήσει, έχει ενδιαφέρον να βλέπεις στα εργαλεία με τα οποία ασχολούμαι (blogs, facebook) ανθρώπους που μου είναι άγνωστοι να γράφουν γιʼ αυτό.
Βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7). Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ., παρουσίαση του βιβλίου της Λουκίας Ρικάκη “Παραμύθια της αγάπης και της ελπίδας”. http://loveandhopetales.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: